Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagde Landelijke Omgevingsmanagementdag. We danken alle sponsors, workshoporganisatoren, congresorganisator Hoe-Zo en last but not least de LOMD-Commissie voor een fantastische dag. Op naar volgend jaar: de tiende editie!!
LOMD 2019: terugblik op een 9e editie
Na maanden van intensieve voorbereiding was het 27 juni jl. dan zover. Opvallend veel vroeger dan anders stapten de eerste bezoekers al om half 9 het 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch binnen en legden onder het genot van een kop koffie hun eerste contacten voor die dag. Want naast een dag vol interessante workshops, een excursie en een plenaire bijeenkomst is de Landelijke Omgevingsmanagementdag ook vooral een dag om nieuwe contacten te leggen, bij te praten met vakgenoten en inhoudelijk met je vak bezig te zijn. En dat werkt, zo blijkt. De negende editie van de LOMD trok een recordaantal van meer dan 530 bezoekers.
Als gebruikelijk startte de dag met een plenaire bijeenkomst in de grote zaal van het congrescentrum. Na het openingswoord van POM-voorzitter Daniël Eggermont, nam Donatello Piras het stokje over en betrok op dynamische wijze de zaal bij de pitches voor de Call for Papers en het panelgesprek met Nederlandse en Vlaamse omgevingsexperts. De rode draad dit jaar was burgerparticipatie. In het panelgesprek pleitte Eva Wolf, o.a. auteur van ‘De waarde van weerstand’ met veel passie voor het ontruimen van al dan niet politieke achterkamertjes en het omarmen van weerstand. Open en transparante processen maken échte inspraak mogelijk en voorkomen parallelle besluitvormingstrajecten. Voorzitter van het burgercollectief stRaten-generaal Manu Claeys onderschreef dit pleidooi en illustreerde met voorbeelden uit zijn eigen praktijk hoe meer dan 20 jaar échte burgerparticipatie leidt tot betrokkenheid en voorzichtige samenwerking tussen burgers, politiek en overheden. En ja, 20 jaar is een lange periode waarin volharding, veel doorzettingsvermogen en vooral passie de sleutelwoorden zijn voor de eerste stappen naar succes. Lammert Postma, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, benadrukte dat persoonlijk contact met échte mensen het betrekken van de omgeving rond een project bevordert en tot positieve resultaten en minder weerstand leidt. Hij pleitte voor een open en eerlijk communicatieproces, waarin de burger volwaardig gesprekspartner is. Al met al leverde het gesprek en de prikkelende vragen van Donatello Piras interessante inzichten op, die met veel passie en betrokkenheid werden gedeeld met de zaal.
Daarnaast werd met behulp van de menti-meter informatie uit de zaal opgehaald en realtime gepresenteerd. Donatello voorzag deze informatie samen met de sprekers en de zaal van commentaar.
Na het plenaire gedeelte volgende 3 keuzeprogramma’s met in totaal 41 workshops en een excursie, waarin burgerparticipatie centraal stond. Het brede aanbod van onderwerpen was ook dit jaar weer kenmerkend voor de inhoud van de workshops en ook hier was een lichte tendens naar burgerparticipatie en het betrekken van stakeholders bij besluitvorming en projecten zichtbaar.
Het centrale middenplein werd ingevuld door 21 standhouders, die met veel enthousiasme hun product en/of dienst pitchten. Nieuw dit jaar was de leestafel waar vakliteratuur gelezen en gekocht kon worden. De pilot mag geslaagd genoemd worden, want de boeken vonden gretig aftrek en sommige boeken waren al binnen twee uur uitverkocht.
Winnaars Call for Papers & Pictures
Categorie Omgevingsmanagement
Durgerdam, Hoe een hernieuwd participatieproces een best practice werd voor de Omgevingswet, Boze burgers en ambtelijke routines aan de Durgerdammerdijk
Linda van Oostrum (HHNK) en Tom den Boer (WesselinkvanZijst)
Categorie Woedende burger
De boze burger schreeuwt om Plato!
Peter Schmeitz (ministerie EZK)
Categorie Pictures
Omgevingsmanagement inzetten voor een klimaatbestendige leefomgeving
Wytse Dassen (Twynstra Gudde)