LOMD 2023

Op vrijdag 13 oktober 2023 werd de 12e editie van de Landelijke Omgevingsmanagementdag in Congrescentrum 1931 te 's Hertogenbosch gehouden. Met 600 deelnemers was het een onbevangen en inspirerende dag! Kijk op de website voor de foto's en opnames van deze dag.

Graag tot volgend jaar op donderdag 3 oktober 2024!

Aftermovie LOMD 2023

De Landelijke Omgevingsmanagementdag (LOMD) is dé landelijke netwerkbijeenkomst voor omgevingsmanagers. Op die dag staat de ontwikkeling van het vak omgevingsmanagement centraal. Jaarlijks bezoeken meer dan 600 omgevingsmanagers, projectmanagers, gebiedsmanagers en communicatieadviseurs van overheid en marktpartijen de LOMD.

Onbevangen Ontmoeten
Mensen ontmoeten is voor ons als omgevingsmanager dagelijkse kost. Net als ieder ander mens hanteren wij daarbij bewust of onbewust bepaalde ‘hokjes’. Immers onze ervaringen en verwachtingen kleuren de manier waarop wij luisteren, doorvragen en zenden. Kunnen we nu ook zonder bevangen te zijn van onze eigen hokjes luisteren naar wat mensen ons te vertellen hebben? Kunnen we ook zonder vooroordelen mensen tegemoet treden? Kortom hoe kunnen we mensen onbevangen ontmoeten?

Onbevangen betekent ook dat je iets kan zeggen of doen zonder dat je de gevolgen hoeft te vrezen. Je vrijmoedig uiten. En dus ook kunt zeggen ‘ik begrijp goed wat je zegt, maar ik ben het er niet mee eens omdat …'. Daar komt voor ons als omgevingsmanager nog eens bij, dat we ook staan voor een bepaald projectbesluit of beleidsvoorstel. Kunnen – en misschien af en toe ook mogen we dan wel onbevangen mensen ontmoeten? Kunnen we én onbevooroordeeld én vrijmoedig communiceren?

Onbevangen ontmoeten. Dat klinkt voor ons als omgevingsmanagers logisch en voor de hand liggend. Interessant is dan wat onze ervaringen zijn met onbevangenheid en ons vrijmoedig uiten. Lukt dat de ene keer wel en de andere keer niet? En hoe komt dat dan?
Onze ervaringen met dit thema 'Onbevangen Ontmoeten' willen we met elkaar bespreken op onze Landelijke Omgevingsmanagementdag 2023 in Congrescentrum 1931, 's-Hertogenbosch. 

Vul je eigen boekenstand!
Dit jaar zal er ook weer een boekenstand aanwezig zijn. Neem een boek mee dat voor jou als omgevingsmanager inspirenend is (geweest), schrijf een persoonlijke aanbeveling voorin het boek en je naam en e-mail, pak het boek in een leuk cadeaupapiertje in en geef het boek 'sochtends af bij de boekenstand. Als je het congres verlaat mag je een ander boek meenemen, maar natuurlijk alleen als je er één hebt ingeleverd. Het leukste is als je na het lezen van het boek contact legt met de gever!

Papers & Pictures 

LOMD23 P&P Uitslag Bekend!

Winnaar van de Juryprijs is de inzending Stad aan ’t Haringvliet en de Overkanters: Een modern sprookje over Onbevangen Ontmoeten van Bobby Groenwoud en Mara Hoogveld.

Genomineerd voor de Publieksprijs zijn Neem maar aan, dat je aannames doet van Veerle van Hemert, Onbevangen Ontmoeten van Miriam Klazinga en Faciliteer leven, bevorder ontmoeten van Maaike de Haas en Kim Maas.

Al deze inzendingen plus ook de inzendingen die dit keer buiten de prijzen vielen kun je bekijken op de pagina van Papers & Pictures.

Platform Omgevingsmanagement en Partners
De LOMD wordt georganiseerd door het Platform Omgevingsmanagement - POM - maar mogelijk gemaakt door de bijdragen van de velen partners die we nadrukkelijk bedanken voor hun ondersteuning. 

Partner van LOMD  
Wil je een bijdrage aan de LOMD leveren als partner of heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Malou Blankwater, m.blankwater@hoe-zo.nl .

LOMD commissie
Bert ter Avest (POM voorzitter), Eric Winkelaar, Jaap Dekker (voorzitter), Marco Nijman en Myra Kremer

POM bestuur
Bert ter Avest (voorzitter), Evelien Brascamp, Emma de Bruijn, Jaap Dekker (LOMD), Patrick Kemperman en Jacqueline te Lindert