×
 

 

mojoimagealt-4653-alt


Het project
De waterkrachtcentrale Dommelstroom is de eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland en is op 5 november 2016 officieel in gebruik genomen. Met deze centrale bij de stuw in Sint-Michielsgestel kan het water van de rivier de Dommel zo’n 170 huishoudens in het Dommelgebied voorzien van groene (blauwe) stroom.

De waterkrachtcentrale is op unieke wijze tot stand gekomen:

  • Ontstaan vanuit een burgerinitiatief.
  • Optimale samenwerking met (semi)overheden, private partners.
  • Technisch gezien wordt er wel op meer plekken in Nederland met water energie opgewekt, maar in Sint-Michielsgestel gebeurt het met een vijzelturbine. Dat gebeurt maar op twee andere plekken in Nederland. Bovendien is deze schroef met een doorsnede van vier meter de grootste van Nederland.
  • Gefinancierd door een combinatie van subsidie, giften en crowdfunding

 


De Excursie
Wegens succes verzorgt Jan Taks dit jaar weer een excursie naar Waterkrachtcentrale Dommelstroom met een vaartocht over de Dommel. In Sint-Michelsgestel stappen we op een boot en vervolgens varen we naar de waterkrachtcentrale.

Tijdens deze vaartocht zal Jan Taks, initiatiefnemer van de waterkrachtcentrale, het project en de realisatie daarvan toelichten. Samen met zijn zoon, Bram Taks, heeft hij afgelopen jaren hard gewerkt en de omgeving geactiveerd om samen deze duurzame energieopwekking te realiseren